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Purpose:

Sometimes this practice will deliver care to those who are financially indigent and unable to pay for the care and services provided, or who are uninsured and do not have a third-party payer to cover expenses. Upon proof of those circumstances and at the discretion of the treating physician, this practice may render care for free or reduce the charge as a charitable community service. In all circumstances, this office is committed to delivering quality medical care.  This policy is intended to comply with the provisions of Texas Occupations Code Chapter 101.

Procedure:

· At all times, the dignity and confidentiality of the patient or family member requesting charitable care will be protected. See Patient Confidentiality policy and procedure.

· All patients requesting charitable care will be referred to the billing compliance officer, who will address the payment arrangement with the patient.

· The billing compliance officer, in consultation with the treating physician as necessary, will decide whether the patient requesting charitable care has a real need for free or reduced fee care. The billing compliance officer will confirm that any applicable physician manuals and/or contracts are reviewed to ensure the practice follows any procedure that may be demanded by a particular insurance carrier when granting charitable care to a patient who has coverage through a third party payer but is financially indigent. 

· The billing compliance officer will ensure that the patient is asked if any source other than the patient is legally responsible for the patient’s medical bill (e.g., Title XIX, local welfare, guardian, other insurance).
· Upon establishing that a need exists, the billing compliance officer will have the patient requesting charitable care to complete a Financial Hardship Form.

· The billing compliance officer will notify patients completing the form that it is necessary because of the practice’s concern for and commitment to compliance with all relevant state and federal laws, rules, and regulations. See Billing Compliance policy and procedure.

· The Financial Hardship Form will be placed with the patient’s billing records. The fact that the patient is receiving charitable care will not be indicated in the medical record.

· Upon future office visits from the patient, the billing compliance officer will reevaluate the patient’s need for charitable care.
· Charity care will be reserved for those with true financial hardship. 

· A notice informing patients that the policies on billing practices (See Billing the Patient) and charity care are available shall be posted in the waiting area and in any registration, admission, or business office in which patients are reasonably expected to seek service.  

NOTICE:  This information is provided as a commentary on legal issues and is not intended to provide advice on any specific legal matter.  This information should NOT be considered legal advice and receipt of it does not create an attorney-client relationship.  The Office of the General Counsel of the Texas Medical Association provides this information with the express understanding that 1) no attorney-client relationship exists, 2) neither TMA nor its attorneys are engaged in providing legal advice and 3) that the information is of a general character. Although TMA has attempted to present materials that are accurate and useful, some material may be outdated and TMA shall not be liable to anyone for any inaccuracy, error or omission, regardless of cause, or for any damages resulting therefrom.   Any legal forms are only provided for the use of physicians in consultation with their attorneys.  You should not rely on this information when dealing with personal legal matters; rather legal advice from retained legal counsel should be sought. 
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