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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

ISSUES

(1) Whether recipients must include in gross income electronic health record 
incentive payments paid by the Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS) pursuant to the American Recovery and Reinvestment Act.

(2) Whether CMS has a reporting requirement with regard to payments made under 
the EHR Incentive Program.

(3) Whether the reporting requirement is altered if the payment is assigned to a third 
party.

CONCLUSIONS

(1) The recipients must include the incentive payments in gross income unless they 
receive the payments as a conduit or an agent of another and are thus unable to 
keep the payments.
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(2) CMS has a reporting requirement under section 6041 of the Internal Revenue 
Code with respect to the eligible providers.

(3) In the event of an assignment by the eligible providers to a third party, CMS 
would be obligated to report a payment to the eligible provider, even if the 
payment is assigned to a third party.  The eligible provider would then likely bear 
a reporting obligation with respect to the assignment to a third party. CMS would 
not have a reporting obligation with respect to the third-party assignee unless 
CMS exercised managerial oversight with respect to, or had a significant 
economic interest in, the assignment.  

FACTS

The American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA) authorizes the Centers 
for Medicare and Medicaid Services (CMS) to make incentive payments to eligible 
professionals and hospitals that are meaningful electronic health record (EHR) users.  
An EHR allows health care providers to record patient information electronically instead 
of using paper records.  “Meaningful use” entails more than merely maintaining EHRs.  
To be eligible for incentive payments, CMS requires that providers demonstrate that 
they are using their EHRs in ways that can positively affect their patients’ care.  For 
example, providers must record patient data electronically and share that data either 
with the patient or with other healthcare professionals.  Providers may also employ the 
EHRs to issue prescriptions electronically or to update immunization records.  

Under the Medicare EHR incentive program, CMS makes incentive payments to 
individual providers, not to practices or groups.  According to the payor, CMS, the 
incentive payment is based on the provider’s meaningful use of the EHRs and does not 
constitute reimbursement for the expenses incurred in establishing EHRs.  You also 
indicated that prior to actual receipt of an incentive payment, a recipient may assign the 
payment to a third party, typically, the practice group of which the recipient is a member.  

LAW AND ANALYSIS

Issue 1

Except as otherwise provided in the Internal Revenue Code (Code), a taxpayer must 
include in gross income “all income from whatever source derived.”  I.R.C. § 61(a).  The 
Supreme Court has long recognized that the definition of gross income sweeps broadly 
and reflects Congress’ intent to exert the full measure of its taxing power and to bring 
within the definition of income “all accessions to wealth.”  Commissioner v. Schleier,  
515 U.S. 323, 327 (1995).  Any receipt of funds is presumed to be gross income unless 
the taxpayer can demonstrate that the accession fits into one of the exclusions created 
by other sections of the Code.  Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426, 
431 (1955).  Exclusions from gross income are construed narrowly to maximize the 
taxation of any accession to wealth.  United States v. Burke, 504 U.S. 229, 248 (1992) 
(Souter J., concurring).
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As in the case of exclusions, a taxpayer generally is not required to include in gross 
income a payment that constitutes a return of capital.  Doyle v. Mitchell Brothers Co., 
247 U.S. 179, 187 (1918).  Thus, a recipient must include an incentive payment in gross 
income unless the recipient can demonstrate that it fits within an exclusion provided by 
the Code or constitutes a nontaxable return of capital.  As discussed below, the CMS 
incentive payments neither come within an exclusion provided by the Code nor 
constitute a return of capital to the recipients.

In enacting ARRA, Congress did not address the taxation of incentive payments.  
Accordingly, the taxability of an incentive payment must be determined by applying well-
established principles of taxation.  According to the payor, CMS, the incentive payment 
is based on the provider’s meaningful use of EHRs and does not constitute 
reimbursement for the expenses incurred in establishing EHRs.  Thus, 
an incentive payment is a clear accession to wealth and not a return of capital.  Further, 
the payments do not fall within any exclusion provided by the Code.  Consequently, a 
recipient must include incentive payments in gross income under section 61 of the Code 
unless he or she receives the payments as a conduit or an agent of the recipient’s 
practice group, or someone else, and is thus not allowed to keep the payments.  

Under the anticipatory assignment of income doctrine, a taxpayer who earns or 
otherwise creates a right to receive income cannot exclude the economic gain from 
gross income by assigning the gain to another party because gains should be taxed to 
the person who earns it.  Lucas v. Earl, 281 U.S. 111, 114 (1930); Commissioner v. 
Banks, 543 U.S. 426, 433-434 (2005).  The power to dispose of income causing the 
income to be paid to another is equivalent of ownership for tax purposes.  Helvering v. 
Horst, 311 U.S. 112 (1940).

Under the claim of right doctrine, if a taxpayer receives money under a claim of right 
and without restriction as to its disposition, then he has received income that he is 
required to report even though it may be claimed that he is not entitled to retain the 
money and may be ordered to restore its equivalent.  North American Oil Consolidated 
v. Burnet, 286 U.S. 417 (1932).  Conversely, if a person receives funds as a conduit for 
another or as an agent of another, then he does not have a claim of right to the funds, 
and the funds received are not income to him to the extent he passes them on to the 
person for whom the funds were intended.  Goodwin v. Commissioner, 73 T.C. 215, 232 
(1979). 

In the present case, if the provider is receiving incentive payments as an agent or 
conduit of the provider’s practice or group, or someone else, the provider is not required 
to include the payment in his/her gross income as long as he/she turns the payment 
over to the other entity or person as required.  See Rev. Rul. 76-479, 1976-2 C.B. 20; 
Rev. Rul. 69-274, 1969-1 C.B. 36; Rev. Rul. 65-282, 1965-2 C.B. 21 and Rev. Rul. 58-
220, 1958-1 C.B. 26, for instances in which the IRS has held that a recipient was not 
taxed on receipt of a payment because he or she was an agent of another.
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Issues 2 & 3
  
Section 6041 requires information reporting of aggregate payments made in the course 
of a trade or business in excess of $600 per year.  CMS is engaged in a trade or 
business within the meaning of the statute because the regulations specifically include 
nonprofits and exempt entities within the meaning of trade or business.  Treas. Reg. 
§ 1.6041-1(b).  The EHR payment is a payment of a fixed and determinable gain, profit, 
or income, made in the course of a trade or business, within the meaning of section 
6041.  Therefore, CMS has a reporting obligation with respect to the eligible providers to 
the extent such payments exceed $600.  Likewise, the assignment by an eligible 
provider of such payments to a third party would also meet this definition and therefore 
the eligible practitioner would have a reportable payment to the assignee under section 
6041, unless an exception applies.  

Payment, for the purposes of section 6041, can occur even though funds are never 
transferred directly to the payee.  See id § 1.6041-1(f).  Here, CMS transfers control of 
the funds to the eligible provider which constitutes a payment.  The eligible provider 
may then transfer control of the funds, by assignment, to the third party, which is also a 
payment.  Where the eligible provider assigns the payment to a third party, CMS would 
be the payor with respect to the eligible provider and the eligible provider would be the 
payee.  Then, the eligible provider would be the payor with respect to the third–party 
assignee, and the third–party assignee would be the payee.  Under section 6041, the 
payor bears the obligation to report a payment.  

CMS is not obligated to determine who will ultimately include the payment as income.  
The existence of a conduit relationship is irrelevant to CMS’s reporting requirement.  
CMS is obligated to report the payment with respect to the eligible provider only.  CMS 
would not be a payor with respect to a third-party assignee unless CMS makes payment 
directly to the third party and exercises managerial oversight with respect to, or had a 
significant economic interest in, the assignment. See id. § 1.6041-1(e)(1).  

Therefore, CMS would bear the reporting obligation for the payment to the eligible 
provider, and the eligible provider would bear the reporting obligation, if any, with 
respect to the assignment to a third party.  See generally id. § 1.6041-1.   

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call (202) 622-4920 if you have any further questions. 
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